Τρεις (3) τελευταίες ημέρες πριν την εξέταση: Αποφύγετε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες όπως λαχανικά, χόρτα, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς. Να λαμβάνονται άφθονα υγρά και σούπες. Επιτρέπονται πατάτες, κοτόπουλο, ψάρι, μακαρόνια.

Παραμονή της εξέτασης: Λαμβάνετε μόνο “διαυγή” υγρά όπως νερό, τσάι, καφέ χωρίς γάλα ή κρέμα, χυμούς φρούτων, σόδα, ζελέ, χαμομήλι, σούπα με καθαρό ζωμό. Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας συνιστάται η λήψη άφθονων υγρών.

Αν η εξέταση είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι ή το απόγευμα της επόμενης μέρας, επιτρέπεται η λήψη πρωινού γεύματος χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες (τσάι, καφέ, φρυγανιές, μαρμελάδα).

Δεν θα φάτε την ημέρα της εξέτασης. Η λήψη φαρμάκων επιτρέπεται με μικρή ποσότητα νερού.

Παραμονή της εξέτασης:

Klean Prep-Effecol prep-Fortrans

Διαλύετε τους 2 φακέλους σε 2 λίτρα νερό. Το απόγευμα από τις 5 μμ αρχίζετε να πίνετε τα 2 λίτρα έτσι ώστε το διάλυμα να καταναλωθεί σε διάστημα 3 ωρών (περίπου ένα ποτήρι κάθε είκοσι λεπτά). Για καλύτερη γεύση μπορείτε να πίνετε ενδιάμεσα χυμούς φρούτων, νερό, αναψυκτικά, τα οποία μπορείτε να συνεχίσετε και μετά τις 8 μ.μ.

Ανήμερα της εξέτασης:

Διαλύετε τους άλλους 2 φακέλους σε 2 λίτρα νερό και αρχίζετε την ίδια διαδικασία με την πρώτη μέρα, 6 ώρες πριν την προγραμματισμένη κολονοσκόπηση.

Μετά την εξέταση απαγορεύεται η οδήγηση.

Αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη ή λαμβάνετε φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος πρέπει να γίνει συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.