Η ενδοσκοπική ανάδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP) είναι μια τεχνική που συνδυάζει τη χρήση ενδοσκόπησης και ακτινοσκόπησης για τη διάγνωση και τη θεραπεία ορισμένων προβλημάτων του χοληφόρου δέντρου ή του παγκρεατικού πόρου.

Αποτελεί μια εξειδικευμένη εξέταση κατά την οποία ο γιατρός κατευθύνει μέσω του στομάχου και της αρχικής μοίρας του δωδεκαδακτύλου ένα πλάγιο ενδοσκόπιο ως την συμβολή του χοληδόχου και παγκρεατικού πόρου (φύμα Vater). Στη συνέχεια μπορεί να εγχύσει ένα σκιαγραφικό μέσο στους πόρους στο χοληφόρο δέντρο και στο πάγκρεας, ώστε να μπορούν να φανούν στις ακτινογραφίες.

Η ERCP χρησιμοποιείται κυρίως για τη διάγνωση και τη θεραπεία καταστάσεων των χοληφόρων και του κύριου παγκρεατικού πόρου, συμπεριλαμβανομένων των χολόλιθων, των φλεγμονωδών στενώσεων (ουλές), των διαφυγών (από τραύμα και χειρουργική επέμβαση) και καρκίνου.

Η εξέταση διενεργείται κατά κανόνα μετά την ενδοφλέβια χορήγηση ειδικών φαρμάκων που προκαλούν μέθη υπό την συνεχή επίβλεψη των ζωτικών καρδιοαναπνευστικών παραμέτρων του ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μια ήρεμη και κυρίως ανώδυνη και λεπτομερής εξέταση για τον ασθενή. Στη συνέχεια, το πλάγιο ενδοσκόπιο εισάγεται μέσω του στόματος, στον οισοφάγο, στο στομάχι, μέσω του πυλωρού στο δωδεκαδάκτυλο όπου υπάρχει το φύμα του Vater. Ο σφιγκτήρας του Oddi είναι μια μυϊκή βαλβίδα που ελέγχει το άνοιγμα του φύματος. Όταν χρειάζεται, ο γιατρός σας μπορεί να προβεί σε ειδική τομή (σφιγκτηροτομή) το οποίο διευκολύνει την πρόσβαση, ώστε να αφαιρεθούν πέτρες ή να πραγματοποιηθεί άλλη θεραπεία με ευχέρεια.

Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί ο γαστρεντερολόγος να προωθήσει ένα μίνι ενδοσκόπιο μέσα από το κανάλι εργασίας του κανονικού ενδοσκοπίου μέσα στο χοληφόρο δέντρο και να έχει άμεση οπτική επαφή με τον αυλό αυτού. Αυτή η τεχνική ονομάζεται χολαγγειοσκόπηση και χρησιμεύει στο να διασπαστούν μεγάλες πέτρες με λιθοτριψία ή στο να ληφθούν στοχευμένες βιοψίες από συγκεκριμένα σημεία του χοληφόρου δέντρου και του παγκρεατικού πόρου για την διάγνωση κακοηθειών.

Οι επιπλοκές της ERCP δεν είναι συχνές ωστόσο αποτελεί μια εξειδικευμένη και επεμβατική εξέταση. Ο ερεθισμός του παγκρέατος συμβαίνει στο 5% των περιπτώσεων, ενώ άλλες όπως η αιμορραγία, λοίμωξη κτλ κυμαίνονται στο 1% των ασθενών.

Σημείωση: Το άρθρο αυτό δεν υποκαθιστά την λεπτομερή επεξήγηση της διαδικασίας της ERCP και της χολαγγειοσκόπησης με τον γαστρεντερολόγο σας.