Ορισμός

Οι σαλμονελώσεις είναι λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια του γένους Salmonella. Οι δύο κύριες μορφές είναι η εντεροπαθογενής σαλμονέλωση (τροφική δηλητηρίαση) και ο τυφοειδής ή παρατυφοειδής πυρετός, που είναι πιο σοβαρές συστηματικές λοιμώξεις.

Παθογένεση

Η λοίμωξη μεταδίδεται κυρίως μέσω κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή νερού, όπως ωμά ή ανεπαρκώς μαγειρεμένα πουλερικά, αυγά και γαλακτοκομικά. Το βακτήριο πολλαπλασιάζεται στο έντερο, προκαλώντας φλεγμονή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας σοβαρή συστηματική νόσο.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με καλλιέργεια κοπράνων, αίματος ή άλλων σωματικών υγρών για την ανίχνευση του βακτηρίου. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις για την αξιολόγηση των επιπλοκών.

Θεραπεία

  • Ήπιες περιπτώσεις: Αντιμετωπίζονται με ενυδάτωση και υποστηρικτική φροντίδα, χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών.
  • Σοβαρές περιπτώσεις ή τυφοειδής πυρετός: Χορηγούνται αντιβιοτικά (π.χ. κινολόνες, κεφαλοσπορίνες τρίτης γενιάς) για την αντιμετώπιση της συστηματικής λοίμωξης.
  • Πρόληψη: Αποφυγή κατανάλωσης μολυσμένων τροφών και εφαρμογή αυστηρών κανόνων υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο χεριών και η ασφαλής αποθήκευση τροφίμων.

Η έγκαιρη θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως την σηψαιμία, τα αποστήματα ή τους χρόνιους φορείς του βακτηρίου. Προληπτικά μέτρα, όπως ο εμβολιασμός κατά του τυφοειδούς πυρετού, είναι σημαντικά σε περιοχές υψηλού κινδύνου.