Ορισμός
Η κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει κυρίως το λεπτό έντερο. Χαρακτηρίζεται από μια αντίδραση στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Η κατανάλωση γλουτένης από τους ανθρώπους με κοιλιοκάκη προκαλεί φλεγμονή και βλάβη στο λεπτό έντερο, επηρεάζοντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Παθογέννεση
Η κοιλιοκάκη είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Άτομα με ορισμένους γενετικούς δείκτες (όπως τα HLA-DQ2 ή HLA-DQ8) έχουν αυξημένη ευαισθησία. Η κατανάλωση γλουτένης σε αυτά τα άτομα προκαλεί αυτοάνοση αντίδραση που βλάπτει το βλεννογόνο του λεπτού εντέρου.
Διάγνωση
Η διάγνωση της κοιλιοκάκης συνήθως γίνεται μέσω σειράς αιματολογικών εξετάσεων για την ανίχνευση αντισωμάτων που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη. Μπορεί επίσης να γίνει βιοψία του λεπτού εντέρου μέσω ενδοσκόπησης για την επιβεβαίωση της βλάβης στο βλεννογόνο.
Θεραπεία
Η κύρια θεραπεία της κοιλιοκάκης είναι μια αυστηρή διατροφή χωρίς γλουτένη, η οποία πρέπει να τηρείται εφ’ όρου ζωής. Η αποφυγή της γλουτένης συμβάλλει στην επούλωση του λεπτού εντέρου και την αποκατάσταση της απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών. Μπορεί επίσης να χρειαστεί συμπληρωματική θεραπεία με βιταμίνες και μέταλλα για τη διόρθωση των ελλείψεων. Η συνεχής ιατρική παρακολούθηση και η εκπαίδευση του ασθενούς σχετικά με τη διαχείριση της διατροφής είναι κρίσιμα για την επιτυχή διαχείριση της κατάστασης.