Ορισμός
Οι ηπατίτιδες είναι φλεγμονώδεις καταστάσεις του ήπατος που μπορεί να προκληθούν από ιούς (ιογενείς ηπατίτιδες), τοξικές ουσίες (π.χ. αλκοόλ, φάρμακα) ή αυτοάνοσους μηχανισμούς. Οι ιογενείς ηπατίτιδες είναι οι πιο συχνές και περιλαμβάνουν τους τύπους A, B, C, D και E.
Παθογένεση
- Ηπατίτιδα A και E: Μεταδίδονται κυρίως μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού και προκαλούν οξεία λοίμωξη.
- Ηπατίτιδα B, C και D: Μεταδίδονται μέσω επαφής με μολυσμένο αίμα, σωματικά υγρά ή από τη μητέρα στο παιδί. Μπορούν να εξελιχθούν σε χρόνια ηπατίτιδα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνο.
Διάγνωση
Η διάγνωση βασίζεται σε εργαστηριακές εξετάσεις, που περιλαμβάνουν ανίχνευση αντισωμάτων και ιικού RNA ή DNA, καθώς και αξιολόγηση της ηπατικής λειτουργίας (τρανσαμινάσες, χολερυθρίνη). Απεικονιστικές μέθοδοι ή βιοψία ήπατος μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση της ηπατικής βλάβης.
Θεραπεία
Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία:
- Οξεία ηπατίτιδα A και E: Υποστηρικτική αγωγή, καθώς είναι αυτοπεριοριζόμενες.
- Χρόνια ηπατίτιδα B και C: Χορήγηση αντιιικών φαρμάκων. Στη C, τα σύγχρονα αντιιικά (DAAs) προσφέρουν πλήρη ίαση.
- Αυτοάνοση ηπατίτιδα: Θεραπεία με κορτικοστεροειδή και ανοσοκατασταλτικά.
H πρόληψη μέσω εμβολιασμών (για τις ηπατίτιδες A και B), ασφαλούς σεξουαλικής πρακτικής και αποφυγής κοινής χρήσης βελόνων είναι καθοριστική για τον έλεγχο της εξάπλωσης. Η τακτική ιατρική παρακολούθηση είναι σημαντική για την πρόληψη επιπλοκών, όπως κίρρωση και καρκίνος ήπατος.