Η ενδοσκόπηση με κάψουλα είναι μια σύγχρονη, μη επεμβατική διαγνωστική εξέταση που χρησιμοποιείται για την επιθεώρηση του πεπτικού σωλήνα, ιδιαίτερα του λεπτού εντέρου, μια περιοχή που δεν είναι εύκολα προσβάσιμη με τις παραδοσιακές μεθόδους ενδοσκόπησης. Η κάψουλα που χρησιμοποιείται είναι μία μικρή, κάψουλας μεγέθους συσκευή εξοπλισμένη με κάμερα, φώτα και μεταδότη.

Η διαδικασία αρχίζει με την κατάποση της κάψουλας από τον ασθενή. Καθώς η κάψουλα ταξιδεύει μέσω του πεπτικού συστήματος, λαμβάνει χιλιάδες εικόνες του εσωτερικού του εντέρου. Οι εικόνες αυτές στέλνονται ασύρματα σε έναν ειδικό δέκτη που φέρει ο ασθενής στη μέση του. Αυτή η διαδικασία συνήθως διαρκεί από 8 έως 10 ώρες, κατά τις οποίες ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Μετά το πέρας της εξέτασης, ο δέκτης αναλύεται από τον γιατρό, ο οποίος εξετάζει τις εικόνες για να διαπιστώσει τυχόν παθήσεις ή ανωμαλίες, όπως φλεγμονές, αιμορραγίες, πολύποδες ή κακοήθεις όγκους. Η ενδοσκόπηση με κάψουλα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη διάγνωση παθήσεων όπως η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη, μικροσκοπικές αιμορραγίες ή μικροσκοπικές όγκους που δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμοι με άλλες μεθόδους.

Η διαγνωστική αξία της ενδοσκόπησης με κάψουλα είναι σημαντική, καθώς παρέχει λεπτομερείς και σαφείς εικόνες του εσωτερικού του εντέρου, επιτρέποντας την ακριβή διάγνωση διαφόρων παθήσεων. Επιπλέον, είναι μια σχετικά άνετη και ασφαλής διαδικασία για τον ασθενή, με πολύ χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους ενδοσκόπησης. Ωστόσο, δεν επιτρέπει τη λήψη δειγμάτων ιστού ή την πραγματοποίηση θεραπευτικών επεμβάσεων, περιορίζοντας τη χρήση της αποκλειστικά σε διαγνωστικές εφαρμογές.

<