Ο ενδοσκοπικός υπέρηχος (Endoscopic Ultrasound, EUS) είναι μια σύνθετη διαγνωστική τεχνική που συνδυάζει την ενδοσκόπηση με τον υπέρηχο. Αυτή η εξέταση επιτρέπει στους γιατρούς να λάβουν εικόνες και πληροφορίες για τις δομές και τα όργανα που βρίσκονται εντός ή κοντά στο πεπτικό σύστημα, όπως ο οισοφάγος, το στομάχι, το συκώτι με τα χοληφόρα, το πάγκρεας και οι λεμφαδένες.

Η διαδικασία του EUS περιλαμβάνει τη χρήση ενός ειδικού ενδοσκοπίου, το οποίο είναι ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας με μια μικρή υπερηχογραφική συσκευή στο άκρο του. Αυτό το ενδοσκόπιο εισάγεται μέσω του στόματος ή του πρωκτού, ανάλογα με τον στόχο της εξέτασης. Η υπερηχογραφική συσκευή στέλνει σήματα υπερήχων που αντανακλώνται πίσω από τους ιστούς, δημιουργώντας λεπτομερείς εικόνες των εσωτερικών δομών.

Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη διάγνωση και την αξιολόγηση πολλών παθήσεων, όπως οι όγκοι του παγκρέατος, οι αλλοιώσεις του οισοφάγου και του στομάχου, καθώς και άλλες διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Επίσης, είναι ιδανική για τη λήψη βιοψιών από τους λεμφαδένες ή άλλους ύποπτους ιστούς που βρίσκονται κοντά στο πεπτικό σύστημα, μειώνοντας την ανάγκη για πιο επεμβατικές διαδικασίες.

Η διαγνωστική αξία του EUS είναι υψηλή, καθώς παρέχει ακριβείς και λεπτομερείς εικόνες των εσωτερικών οργάνων και των ιστών. Αυτό βοηθά στην ακριβή διάγνωση και σταδιοποίηση (staging) των καρκίνων, στην ανίχνευση παθολογικών αλλαγών σε πρώιμο στάδιο και στην εκτίμηση της επέκτασης της νόσου. Επιπλέον, ο EUS είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην αποφυγή χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς μπορεί να εντοπίσει προβλήματα που δεν είναι εμφανή με άλλες εξετάσεις.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί και η θεραπευτική αξία του EUS γιατί παρέχεται με αυτήν την μέθοδο η δυνατότητα παροχέτευσης των υγρών πέριξ του πεπτικού συστήματος και η δημιουργία συγκεκριμένων αναστομώσεων αποφεύγοντας χειρουργικές παρεμβάσεις.

Συνοψίζοντας, ο ενδοσκοπικός υπέρηχος είναι μια πολύτιμη εξέταση στον τομέα της γαστρεντερολογίας και της ογκολογίας, προσφέροντας ασφαλή και ακριβή διάγνωση και σταδιοποίηση πολλών παθήσεων. Οι γιατροί μπορούν να αξιοποιήσουν τις λεπτομερείς εικόνες που παρέχει ο ενδοσκοπικός υπέρηχος για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών τους.