Η εξέταση της Ενδοσκοπικής Από του Στόματος Μυοτομής (Peroral Endoscopic Myotomy, POEM) είναι μια σχετικά νέα και καινοτόμα ενδοσκοπική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αχαλασίας και άλλων σπάνιων διαταραχών της κινητικότητας του οισοφάγου. Η αχαλασία είναι μια πάθηση όπου οι μύες του οισοφάγου δεν χαλαρώνουν καλά, προκαλώντας δυσκολία στην κατάποση και παρεμπόδιση της μεταφοράς της τροφής προς το στομάχι.

Η διαδικασία της POEM αρχίζει με την εισαγωγή ενός ενδοσκοπίου μέσω του στόματος και προχωρά κατά μήκος του οισοφάγου. Χρησιμοποιείται ένας ειδικός καυτηριασμός για να κάνει μια μικρή τομή στην επιφάνεια του οισοφάγου. Στη συνέχεια, δημιουργείται ένα τούνελ κάτω από το βλεννογόνο του οισοφάγου, και οι μύες που προκαλούν την αχαλασία διαχωρίζονται ή κόβονται.

Η POEM είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την αχαλασία, καθώς μειώνει την πίεση στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα και διευκολύνει την κατάποση. Η διαδικασία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την παραδοσιακή χειρουργική, όπως μικρότερος χρόνος ανάρρωσης, λιγότερος πόνος μετεγχειρητικά και χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών.

Παρόλο που η POEM είναι γενικά ασφαλής, όπως και με κάθε επεμβατική διαδικασία, υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι. Οι πιο κοινές επιπλοκές περιλαμβάνουν μικροσκοπικές διαρροές ή αιμορραγίες. Ωστόσο, αυτές οι επιπλοκές συνήθως είναι διαχειρίσιμες και σπάνια προκαλούν σοβαρά προβλήματα.

Συνολικά, η POEM έχει αποδειχθεί ως μια πολύτιμη επιλογή για την αντιμετώπιση της αχαλασίας και άλλων διαταραχών της κινητικότητας του οισοφάγου, προσφέροντας στους ασθενείς βελτιωμένη ποιότητα ζωής με μικρότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση.