Οι διαταραχές της κινητικότητας του οισοφάγου συχνά εκδηλώνονται με πόνο στο στήθος και δυσφαγία. Η αχαλασία είναι διαταραχή του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα και της λείων μυϊκών ινών του οισοφάγου. Στην αχαλασία, ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας συνήθως δεν χαλαρώνει με την κατάποση και ο οισοφάγος δεν υφίσταται περισταλτισμό. Σε αντίθεση με τις σπαστικές διαταραχές του οισοφάγου, η αχαλασία μπορεί να είναι προοδευτική και να προκαλέσει έντονη νοσηρότητα. 

Οι σπαστικές διαταραχές του οισοφάγου, όπως ο διάχυτος σπασμός του οισοφάγου (ΔΟΣ) και ο οισοφάγος καρυοθραύστης (ΟΚ) είναι καλοήθεις και μη προοδευτικές, με παρόμοια ευρήματα στη μανομετρία του οισοφάγου. Αν και η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη, αυτές οι διαταραχές μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια εκδήλωση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. 

Η δυσφαγία και ο πόνος στο στήθος είναι συμπτώματα που συναντώνται συχνά στη γενική ιατρική πρακτική. Όταν τα επεισόδια του θωρακικού πόνου συνοδεύονται από δυσφαγία και οι καρδιακές πηγές του πόνου αποκλείονται με επίσημο έλεγχο, ο οισοφάγος γίνεται συχνά το κύριο επίκεντρο της έρευνας. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) μπορεί μερικές φορές να εμπλέκεται ως η αιτία τέτοιων συμπτωμάτων, αλλά οι σπαστικές διαταραχές του οισοφαγικού σώματος ή οι κινητικές διαταραχές του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (LES) πρέπει να περιλαμβάνονται στη διαφορική διάγνωση