Η γαστροσκόπηση είναι μια διαγνωστική ενδοσκοπική εξέταση που απεικονίζει το ανώτερο μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα από τον οισοφάγο μέχρι το δωδεκαδάκτυλο. Θεωρείται μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, καθώς δεν απαιτείται τομή στο σώμα και δεν απαιτεί σημαντική ανάνηψη μετά τη διαδικασία.

 Η εξέταση διενεργείται κατά κανόνα μετά την ενδοφλέβια χορήγηση ειδικών φαρμάκων που προκαλούν μέθη υπό την συνεχή επίβλεψη των ζωτικών καρδιοαναπνευστικών παραμέτρων του ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μια ήρεμη και κυρίως ανώδυνη και λεπτομερής εξέταση για τον ασθενή. Σε περίπτωση που ο ασθενής δεν επιθυμεί μέθη, μπορεί να ανεχτεί την διαδικασία χωρίς καταστολή μόνο με την χρήση τοπικού αναισθητικού όπως gel λιδοκαΐνης.

 Κατά την γαστροσκόπηση ο ασθενής, ο οποίος πρέπει να είναι νηστικός για 6-8 ώρες, ξαπλώνει στην αριστερή του πλευρά με το κεφάλι να ακουμπά άνετα σε ένα μαξιλάρι. Ένα προστατευτικό στόματος τοποθετείται μεταξύ των δοντιών για να αποτρέψει τον ασθενή να δαγκώσει στο ενδοσκόπιο. Αφού ο ασθενής έχει αποκοιμηθεί, το ενδοσκόπιο περνά πάνω από τη γλώσσα στο στοματοφάρυγγα. Ο γρήγορος και ήπιος χειρισμός οδηγεί το ενδοσκόπιο στον οισοφάγο. Το ενδοσκόπιο προοδευτικά προχωρά στον οισοφάγο σημειώνοντας οποιαδήποτε παθολογία. Το ενδοσκόπιο περνά στη συνέχεια γρήγορα μέσω του στομάχου και μέσω του πυλωρού για να εξετάσει το πρώτο και το δεύτερο τμήμα του δωδεκαδακτύλου. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό, το ενδοσκόπιο αποσύρεται στο στομάχι και πραγματοποιείται μια πιο ενδελεχής εξέταση. Κατά την διάρκεια της εξέτασης ελέγχεται σχολαστικά η επιδερμίδα (βλεννογόνος) του οισοφάγου, στομάχου και δωδεκαδακτύλου και πραγματοποιούνται τυχόν πρόσθετες διαδικασίες, όπως η λήψη βιοψιών, ή και θεραπευτικές παρεμβάσεις. Ο αέρας στο στομάχι αναρροφάται πριν αφαιρεθεί το ενδοσκόπιο.

Η γαστροσκόπηση είναι μια χρήσιμη εξέταση για

  • Την διάγνωση

  • Παρακολούθηση

  • Την πραγματοποίηση βιοψιών

  • Θεραπευτική αντιμετώπιση

των διαταραχών και βλαβών που αφορούν το ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα.

Οι επιπλοκές κατά την διάρκεια της γαστροσκόπησης είναι σπάνιες (< 1‰) .

Σημείωση: Το άρθρο αυτό δεν υποκαθιστά την λεπτομερή επεξήγηση της διαδικασίας της γαστροσκόπησης με τον γαστρεντερολόγο σας.

<